mituri ale alăptării

Mituri de top ale alăptării

Acum câteva luni am împărtășit aproximativ zece mituri ale alăptării. Din păcate, există multe mituri mai îngrijătoare despre alăptare și am crezut că vom debuta alte zece mai jos.

  1. ALĂPTAREA CAUZEAZĂ CĂDEREA PĂRULUI

Este normal să îți cadă mai mult păr decât de obicei după ce ai un copil, de obicei la aproximativ trei luni de postpartum, dar acest lucru se va întâmpla indiferent dacă ai alăptat sau nu. Căderea părului nu se datorează alăptării, ci scăderii hormonilor în cauză după naștere. Părul crește într-un ciclu de trei luni, astfel încât pierderea apare adesea atunci când mamele alăptează – de unde și concepția greșită.

  1. “POMPAREA ȘI ARUNCAREA” VOR ELIMINA ALCOOLUL DIN LAPTE

Cantitatea de alcool din laptele matern este direct legată de cantitatea de alcool din sângele tău. Pompa de lapte nu va scădea conținutul de alcool din lapte. Nivelul de alcool din laptele tău va scădea când scade nivelul acestuia din sânge. Asta se întâmplă în timp și pomparea nu o va grăbi.

  1. UN BEBE CARE VREA SA MĂNȚNCE TOT TIMPUL NU MĂNÂNCĂ DESTUL LAPTE

Deseori, hrănirea frecventă este un semn al unui impuls de creștere. În timpul unei creșteri bruște, bebelușului îi cresc nevoile calorice și mănâncă  mai mult pentru a crește aportul de lapte. Cea mai fiabilă modalitate de a spune dacă un bebeluș primește suficient lapte este să cântărești copilul pe un cântar conceput pentru bebeluși.

  1. UN BEBE CARE MĂNÂNCĂ RAR PRIMEȘTE SUFICIENT LAPTE 

Bebelușii care mănâncă rar, o fac uneori, deoarece nu consumă suficient lapte. Este posibil să doarmă mai mult (și să mănânce rar), deoarece conservă energie. Bebelușii prematuri și cei apropiați de termen sunt mâncători adormiți notorii și trebuie treziți pentru a te asigura că primesc suficient lapte. După cum am menționat mai sus, cea mai fiabilă modalitate de a vedea dacă bebe primește suficient lapte este să îl cântărești pe un cântar conceput pentru bebeluși.

  1. DACĂ ALĂPTEZI „ȚI SE LASĂ SÂNII” 

Ați auzit de multe ori faptul că alăptarea cauzează aspectul flasc al sânilor însa acesta este un mit,fiind vorba mai degrabă de sarcină și nu de alăptare. În timpul sarcinii sânii se pregătesc pentru alăptare, mărindu-se, indiferent dacă vei alăpta sau nu. De fapt, un studiu asupra gemenilor (un bebe alăptat, celălalt nu) sugerează chiar că alăptarea protejează de fapt împotriva aspectului flasc al sânilor.

  1. SE POATE EPUIZA COLOSTRUL 

Laptele unei mame se schimbă treptat de la colostru la lapte matur și nu se „epuizează”. Dacă există o întârziere în debutul laptelui matur, nevoile unui bebeluș pot începe să depășească cantitatea de colostru pe care îl produceți și să pară că acesta se epuizează. Dacă laptele vine cu întârziere, vorbește cu un consultant pe probleme de lactație.

  1. AȘTEPTAREA MAI MULT TIMP ÎNTRE MESE PRODUCE MAI MULT LAPTE

Unele femei cred că senzația de plinătate pe care o obții dacă aștepți mult timp între mese înseamnă că produc mai mult lapte. De fapt, pe termen lung, contrariul este adevărat. Plinătatea trimite un mesaj către sâni că produci mai mult lapte decât este necesar și, în timp, vei face mai puțin lapte ca rezultat. Poate fi util să îți amintești expresia „un sân gol face mai mult lapte”.

  1. HRĂNIREA EXCLUSIV LA SÂN A UNUI BEBELUȘ PESTE 6 LUNI ESTE DĂUNĂTOR

Unii bebeluși au început lent cu mâncrea solidă și, atât timp cât cresc și se dezvoltă normal mâncând lapte matern, acest lucru nu ar trebui să fie un motiv de îngrijorare. Kellymom recomandă să fii cu ochii pe creștere și starea de fier, să urmărești semnele de pregătire, să continui să oferi mâncăruri solide și să lași bebelușul să decidă când este gata!

  1. POȚI VERIFICA PRODUCȚIA DE LAPTE POMPÂND 

Unele femei produc mult lapte la pompare, iar altele nu răspund deloc la pompă, chiar și atunci când produc mult lapte. Deci măsurarea producției de lapte prin pompare nu este fiabilă. După cum am menționat mai sus, cea mai fiabilă modalitate de a spune dacă un bebeluș primește suficient lapte este să cântărești copilul pe un cântar conceput pentru bebeluși.

  1. FĂRĂ SCURGERI SAU FĂRĂ SENZAȚIA DE ÎNCĂRCARE ÎNSEAMNĂ FĂRĂ LAPTE

Unele femei au scurgeri,  altele simt o senzație de încărcare la alăptare, dar altele nu. Lipsa unuia dintre acestea nu înseamnă că nu produci suficient lapte. După cum am menționat mai sus, cea mai fiabilă modalitate de a spune dacă un bebeluș primește suficient lapte este să cântărești copilul pe un cântar conceput pentru bebeluși.

Ai întrebări? Cere ajutor! Dacă ai nevoie de ajutor pentru a descoperi ceva legat de alăptare, solicită ajutor de la un consultant în lactație (IBCLC – în Romania puteți contacta Asociația Consultanților în Lactație, http://aclr.ro/ ), un lider al Ligii La Leche, un consilier în alăptare sau un consilier local de la WIC. Sprijinul pentru alăptare funcționează cel mai bine atunci când îl primești din timp!