6 BENEFICII SURPRINZĂTOARE ALE LAPTELUI DE MAMĂ

Cele mai multe dintre noi suntem conștiente de beneficiile grozave ale alăptării bebelușului. Laptele de mamă furnizează echilibrul nutrițional perfect pentru bebe, se schimbă pe timpul zilei și pe parcursul vieții copilului tău pentru a-i satisfice nevoile. Dar laptele de mamă nu e doar mâncare. Conține celule vii, anticorpi și hormoni care lucrează la protejarea și vindecarea bebelușului tău de boli.

Știai ca laptele de mamă scade riscurile ca belelușul tău: să aibă astm, să fie obez, SIDS (sudden infant death sindrome), să facă diabet, infecții la urechi, infecții respiratorii, infecții gastro-intestinale, leucemie? Și nu e lista completă….

Laptele de mamă a dat rezultate promițătoare în lupta împotriva cancerului. În 2010, oameni de știință suedezi au identificat o substanță în laptele de mamă numită HAMLET care poate să ucidă 40 de tipuri de celule de cancer. Cât de grozav este?

Mamele care alăptează folosesc laptele de mamă și în scopuri practice de zi cu zi. Ți s-a spus vre-odată „pune niște lapte de mamă” când te-ai confruntat cu mameloane sensibile sau iritații cauzate de scutece?

Se pare că e foarte adevărat. Laptele de mamă chiar ajută la vindecarea multor probleme minore de sănătate pe care mamele și bebelușii lor le întâmpină și studiile susțin această teorie.

Să aruncăm o privire

  1. VINDECĂ TĂIETURI ȘI RĂNI

Ai pus vre-odată lapte de mamă pe buba bebelușului tău sau chiar pe a ta? Un studiu efectuat în 2015 în Brigham la spitalul de femei  descoperă că moleculele bioactive din laptele de mamă reduc inflamația, combat infecția și vindecă răni. Universitatea din Helsinki, în 2003 a descoperit într-un studiu că anticorpii laptelui de mamă au puterea de a lupta împotriva Staphylococcus aureus, una din cele mai comune și serioase bacterii cunoscute, cauzatoare a infecțiilor de piele.

  1. INFECȚII OCULARE

S-a dovedit că laptele de mamă curață canalele lacrimogene blocate la nou-născuți – mai mult, conform unui studiu publicat în Journal of Tropical Pediatrics, aplicarea laptelui de mamă poate ameliora conductele lacrimogene blocate mai repede decât picăturile oculare antiseptice. Îngrijirea ochilor cu lapte de mamă nu este destinat doar bebelușilor. Un studiu în 2013 a arătat că laptele de mamă îmbunătățește sensibilitatea corneei și acurateețea vizuală la pacienții care suferă de boli de cornee.

  1. ECZEME

Eczema este o iritație comună a pielii care îi chinuie pe cei mici. Știai că laptele de mamă este foarte eficient în tratarea ei? Da, conform unui studiu publicat în International Journal of Dermatology, laptele de mamă este la fel de eficient în tratarea eczemelor că alifia de hidrocortizol 1%.

  1. IRITAȚII CAUZATE DE SCUTECE

Aproape toți bebelușii se irită de la scutece la un momentdat și câteodată aceste pot fi destul de groaznice. Laptele de mamă salvează situația! Un studiu din 2013 arată că laptele de mamă este la fel de eficient ca hidrocortizol 1% la tratarea iritațiilor cauzate de scutec, iar un studiu din 2017 arată că laptele de mamă este mai eficient în curățarea iritațiilor decât apa caldă. Poți utiliza și produsul Motherlove destinat iritațiilor – Balsamul împotriva iritațiilor.

  1. MAMELOANE IRITATE

Propabil că, la un momentdat, cineva ți-a sugerat aplicarea laptelui de mamă pe mameloanele sensibile. Pentru că funcționează! Laptele de mamă ajută la vindecarea mameloanelor iritate mai repede decât lanolina, potrivit unui studiu din 2005 realizat de oamenii de știință ai Universității de Știință Medicală din Mashhad. Produsul premiat Motherlove, Balsam pentru îngrijirea mamelonului, ajută la calmarea iritațiilor și este o populară alegere a mamelor care alăptează.

  1. GRIJA CORDONULUI OMBILICAL

Iată un beneficiu de care poate nu știai. Mai multe studii arată că laptele de mamă vindecă eficient cordonul ombilical rămas după naștere. De exemplu, un studiu din 2016 publicat în Amercan Journal of Nursing Science, a demonstrat că aplicarea topică de lapte matern pe rana cordonului ombilical reduce timpul de separare și grăbește vindecarea.

Toate acestea sunt destul de incredibile, nu-i așa? Chiar te face să realizezi ce substanță miraculoasă este laptele de mamă. Adevărul este că, alăptarea nu este cel mai ușor lucru din lume, deci mamelor care alăptează li se amintește cât de puternic și grozav este corpul lor – și că tot timpul și efortul depus ca alăptarea să funcționeze are un scop real și tangibil.

Deci, mămici care alăptați, bravo vouă și continuați să „pune-ți lapte pe rană” din plin.

Ai un supliment de lapte scăzut? Click aici pentru a vedea suplimente Motherlove din această categorie.

** Bineînțeles că toate problemele medicale pe care le întâlnești trebuie să le discuți cu medicul tău, înainte de a urma orice tratament.

Sursa Motherlove.com