Nu contează cum evoluează procesul de hrănire la sân în primele săptămâni, este normal să întâmpini provocări. Alăptatul este un proces de învățare. Fiecare mamă și bebeluș sunt unici, la fel și provocările acestora la început de drum. Totuși, există câteva provocări in alăptare care sunt aproape universale și pe care multe dintre noi le-am trăit măcar o dată.
Să aruncăm o privire asupra celor 5 cele mai întâlnite provocări ale alăptării – și ce puteți face
Dureri ale mamelonului
Nu toate mamele au dureri ale mamelonului când încep să alăpteze, dar este probabil cea mai întâlnită provocare a alăptatului, cele mai multe mame simțind-o în diferite măsuri.
Multor mame li se spune că durerile mameloanelor trebuie suportate strângând din dinți. În timp ce o sensibilitate a mamelonului de obicei este în regulă, pe măsură ce corpul tău se adaptează la suptul bebelușului, orice fel de durere care durează mai mult de câteva secunde după atașare este o problemă ce trebuie remediată.
Ce poți face
În cele mai multe cazuri durerile mamelonului pot fi remediate de o poziționare și atașare corectă.
Dacă nu poți să îmbunătățești atașarea bebelușului tău singură, poate fi foarte folositor să ceri ajutorul unui consultant în lactație! În cazul în care îmbunătățind poziția și/sau atașarea nu dau rezultate, atunci putem să ne gândim la faptul că bebelușul poate avea o problemă cu suptul. Din nou un consultant în lactație poate fi de mare ajutor!
Dacă te confrunți cu mamelon crăpat, iritat aplicând Balsamul pentru îngrijirea mamelonului fără lanolină ajută la vindecarea zonei. De asemenea, asigură ca pielea în curs de vindecare să nu cicatrizeze.
- Mastită
Când sânii nu sunt goliți corespunzător, laptele poate să fie “blocat“ în canalele galactofore (canalele care asigură trecerea laptelui din glandele secretoare către mamelon). Laptele se îngroașă și se coagulează, ceea ce poate cauza o umflatură dureroasă a sânilor. Dacă această umflatură se infectează, poți simți și mai multă durere, simptome asemănătoare cu cele ale gripei (febră sau frisoane) și scurgere de culoare gălbuie din mamelon. În acest caz vorbim de mastită.
Ce poți face
Când mămicile au mastită deseori le e frică de faptul că laptele este rău pentru bebelușul lor și astfel nu mai alăptează. În aceste cazuri laptele nu are nimic și când ai mastită trebuie să alăptezi si mai mult ca să golești sânul și să desfunzi canalele. Alăptarea la cerere și extragerea laptelui după alăptare.
Alte remedii pot include alăptarea în timp ce masezi sânul, aplicarea de comprese călduțe, variind pozițiile în care alăptezi. Nu ar trebui să porți sutiene strâmte, cu sârmă sau haine strâmte pe corp în acest timp, deoarece pot contribui la înrăutățirea situației.
Câteodată infecțiile trec de la sine doar cu câteva alăptări suplimentare și măsuri de confort. Dacă febra persistă mai mult de 24 ore, este timpul să apelezi la un medic. De obicei un tratament adecvat rezolvă problema rapid.
- Vezicule
Dacă ai un punctuleț alb sau galben pe un mamelon care este extrem de dureros și pare că blochează laptele, poți să te confrunți cu un vezicul al sânului sau cu o beșică de lapte. Aceasta se întâmplă când un strat mic de piele crește peste o deschizătură din mamelonul tău.
Ce poți face
Veziculele sunt de obicei cauzate de atașarea necorespunzătoare a bebelușului de sân, o pompă care nu se potrivește sau o pompare prea puternică. Veziculele sunt cauzate și de un surplus de lapte sau presiune excesivă a sânului sau mamelonului. Corectarea cauzei este un prim pas esențial în curățarea veziculei.
Odată identificată cauza, sunt câteva măsuri pe care le poți lua pentru îndepărtarea veziculei. Înmuierea pielii în sare amară poate fi foarte folositoare. Masând blând cu o lavetă umedă poate ajuta la spargerea veziculei. Înmuierea unei dischete de vată în ulei de măsline și plasarea ei în sutien deasupra veziculei pentru câteva minute poate fi de ajutor.
Poți sa îl rogi pe medicul tău să o îndepărteze, sau să te ghideze cum să o faci singură. După îndepărtare, trebuie să menții zona curată, sterilă și aplică balsamul pentru îngrijirea mamelonului pentru a o menține hidratată și pentru a te asigura că vezicula nu formează o pojghiță deasupra rănii și să reapară.
- Am lapte suficient?
În primele zile, pe măsură ce laptele se formează este normal să te îngrijorezi dacă ai suficient lapte pentru bebelușul tău. La urma urmei, spre deosebire de hrănirea cu biberonul, când alăptezi la sân nu știi cât mănâncă bebelușul la fiecare masă. Este foarte misterios și poate fi sursa unei îngrijorări de înțeles.
Ce poți face
În primele zile după naștere, vei produce colostrum, deși scăzut în cantitate este bogat în nutrienți și protectori imunitari – tot ceea ce bebe are nevoie la început. Apoi, la 3-5 zile după naștere, sânii încep să devină plini, semnalând producția de lapte.
După naștere cu siguranță bebelușul tău a pierdut puțin din greutate (o parte sunt fluidele de la naștere), dar după ce crește cantitatea de lapte, bebelușul ar trebuie să ia în greutate. Creșterea în greutate este unul din cel mai de încredere indicatori că ai o rezervă suficientă pentru hrănirea bebelușului tău. Poți deasemenea să te bazezi pe scutecele murdare produse de bebe ca indicator că este hrănit suficient. După instalarea lactației, bebelușul ar trebui să aibă 5-6 scutece ude pe zi și 3-4 scutece cu scaun.
Aproape toate mamele au suficient lapte pentru bebelușii lor, dar unele mame chiar au probleme cu secreția de lapte. Dacă ai vreo îndoială în privința cantitațiii de lapte, cere ajutor. Nici o întrebare sau îngrijorare nu este prostească. Un consultant în lactație sau un medic pot să te ajute să evaluezi situația. Dacă rezerva ta de lapte într-adevăr suferă sunt o mulțime de soluții pe care le poți încerca, cum ar fi: alăptare mai frecventă, pompare, îmbunătățirea suptului bebelușului și adăugarea de mâncăruri nutriționale și suplimente pentru a-ți oferi suportul necesar..
- Angorjarea
Nu toate mamele se confruntă cu angorjarea când le vine laptele – și neconfruntarea cu aceasta nu înseamnă că nu ai destul lapte! Unele mame trec printr-o perioadă de angorjare atât de puternică încât alăptarea poate fi provocatoare pentru câteva zile.
Angorjarea se petrece de obicei când laptele începe să se formeze. Sânii tăi pot să se simtă fermi sau chiar tari, iar senzația de plinătate se poate extinde până și sub axile. Pielea va arăta lucioasă și roșiatică, iar angorjarea extremă va cauza ca mameloanele să aplatizeze.
Ce poți face
Angorjarea trece, de obicei, în 24 ore. Dar dacă sânii îți sunt sensibili și ești atât de angorjată încât bebelușul nu se poate hrăni, iar tu ai probleme în golirea sânilor, este timpul să iei măsuri în vederea rezolvării situației.
Masând sânii și lăsând puțin lapte pe mamelon în vederea îmuierii acestuia poate face minuni. Comprese cu apă la temperatura camerei sau pansamente din frunze de varză pot ajuta la reducerea inflamației. Aplicând comprese calde în timpul masajului sânului poate ajuta la pornirea laptelui. Procedura de presiune inversă este un instrument minunat în ameliorarea angorjării.
Se întâmplă atât de multe lucruri în primele săptâmâni când încerci să te obișnuiești cu alăptarea. Hormonii tăi sunt în continuă schimbare, se stabilește cantitatea de lapte, înveți să îți pui bebelușul la sân, intrii în ritmul de hrănire, oferirea unui săn la o masă sau la nevoie din ambii, citești indiciile de foame ale bebelușului și nu numai.
Fii înțelegătoare cu tine dacă te confrunți cu aceste provocări. Amintește-ți că toate am trecut prin asta, ajutor găsești la tot pasul și înainte să îți dai seama provocările cauzate de alăptare sunt doar o amintire. Sursa motherlove.com